Meer van het laatste nieuws
-
Internetconsultatie wetsvoorstel 'Vrij en veilig onderwijs' staat open
Begin april stelde voormalig onderwijsminister Wiersma diverse maatregelen voor ter verbetering van de (sociale) veiligheid op scholen. De VO-raad onderstreept het belang van een open en veilige cultuur op school, maar is van mening dat er in het wetsvoorstel 'Vrij en veilig onderwijs' te veel nadruk ligt op repressie en te weinig op preventie. Tot zondag 24 september kan er via twee internetconsultaties op de voorgestelde wijzigingen in wet- en regelgeving worden gereageerd.
-
Grensoverschrijdend gedrag: omstanders als buffer
Grensoverschrijdend gedrag heeft enorme impact op slachtoffers. Sociale steun van omstanders blijkt een belangrijke buffer te zijn. Helaas ontbreekt het daar vaak aan. Hoe komt dat? En wat valt ertegen te doen?
-
Sabah en Carolien vertrouwenspersonen voor de LVV
De LVV staat voor goede en integere omgangsvormen op de werkvloer. Ook op de werkvloer van de LVV zelf. Als onderdeel daarvan heeft het bestuur begin dit jaar een vacature uitgezet en Carolien Reinking en Sabah Nhass bereid gevonden om per 1 september 2023 te fungeren als vertrouwenspersoon voor de LVV.
-
Landelijk Examen basisopleiding Vertrouwenspersonen per 1 januari 2024 verplicht
Vorig jaar is de Stichting Kenniscentrum Vertrouwenspersonen (SKV) opgericht. Dit is een initiatief van de LVV omdat wij steeds meer worden geconfronteerd met vragen uit de samenleving die betrekking hebben op het werk en de functie van de vertrouwenspersoon. De SKV geeft dus voorlichting. Daarnaast heeft de stichting zich ten doel gesteld om het kwaliteitsniveau van de vertrouwenspersoon te borgen en te verhogen. De stichting gaat dit bewerkstelligen door het instellen van een landelijk examen. Dit landelijk examen- dat zowel een schriftelijk als een mondeling gedeelte heeft- wordt vanaf 1 januari 2024 verplicht als de cursist de basisopleiding heeft afgerond en zich wil certificeren.
-
LVV verwelkomt 3000e lid
De afgelopen jaren is het ledental van de LVV explosief gestegen. Dat is mede ‘te danken’ aan de vele gevallen van ongewenste omgangsvormen die het nieuws haalden en de discussies die daar op volgden. Ook speelde het wetsvoorstel over het verplichtstellen van een vertrouwenspersoon in bedrijven een rol. Veel vertrouwenspersonen vonden als gevolg daarvan hun weg naar de LVV.
-
Ledeninitiatief: Alcohol en drugs als oorzaak van ongewenst gedrag
Zoals jullie ook in deze nieuwsbrief kunnen lezen, zijn we als LVV de grens van 3000 leden inmiddels gepasseerd. Dit betekent dat we binnen de vereniging inmiddels ontzettend veel kennis en ervaring over diverse onderwerpen en werkterreinen van de vertrouwenspersoon hebben. Hoe mooi zou het zijn als die kennis en ervaring gedeeld gaat worden, zodat we van elkaar kunnen leren en elkaar tips en adviezen kunnen geven?
-
Brochure 'Communiceren over integriteit'
Om integriteit goed te kunnen bevorderen in organisaties is het van belang dat er goed over gecommuniceerd wordt. Integriteit is echter geen gemakkelijk en vanzelfsprekend gespreksthema. Om organisaties te helpen om intern en extern beter te gaan communiceren over dit belangrijke thema heeft het Huis voor Klokkenluiders de brochure Communiceren over integriteit ontwikkeld, met daarin acht praktische tips.
-
Integriteitsonderzoeken onder de loep bij Radio 1 'Dit is de Dag' met Inge te Brake
Integriteitsonderzoek rammelt structureel en dat werkt in het nadeel van de beklaagde, zegt hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries in een artikel van Ariejan Korteweg in de Volkskrant van 4 augustus jl. ‘Alle onderzoeksbureaus schrijven toe naar het belang van de opdrachtgever.”
-
Dijkgraaf: Nederland loopt niet meer voorop met lhbti-rechten
Nederland is geen voortrekkersland meer op het gebied van lhbti-rechten, stelt minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) op de dag van de Canal Parade in Amsterdam. In gesprek met het internationale persbureau Bloomberg zegt hij dat het niet vanzelfsprekend is dat de samenleving inclusiever wordt en bepleit hij dat hier meer voor moet gebeuren.
-
Een onafhankelijk meldpunt voor klokkenluidersmeldingen. Hoe organiseer je dit binnen jouw organisat
Op 18 februari 2023 is de Wet bescherming Klokkenluiders (hierna Wbk) in werking getreden. Als gevolg van de Wbk zijn organisaties1 verplicht een klokkenluidersregeling (oftewel meldprocedure) op te stellen en daarnaast een onafhankelijk meldfunctionaris en een onafhankelijk onderzoek functionaris, die de meldingen opvolging geeft, aan te wijzen.
-
Vijf aandachtsgebieden voor een blijvende veiligheid op de werkvloer
Veiligheid is actueel én hypegevoelig. ‘Als er geen schandalen zijn in het nieuws, zwakt de aandacht af, terwijl onveiligheid op de werkvloer een structureel probleem is.’ Hoe zorg je dat vertrouwenspersonen organisaties blijvend verbeteren, nadat de stof van knallende krantenkoppen en bezorgde talkshowtafels optrekt?
-
Agent maakt racistische opmerkingen in privétijd, politie wil hem ontslaan
Een van de zes politieagenten die eind maart werden geschorst vanwege discriminerende uitlatingen wordt als het aan de politie ligt ontslagen. Drie anderen krijgen lichtere straffen. De straffen worden pas definitief na een advies van een commissie.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 14
- 15
- 16
- ...
- 21
- Volgende pagina