Zoek

Nieuws

Meer van het laatste nieuws

  1. Sociale veiligheid in Kamer niet op orde, vooral grensoverschrijdend gedrag door Kamerleden

    De sociale veiligheid van Kamerambtenaren, fractiemedewerkers en Kamerleden is niet goed op orde. Hoewel grensoverschrijdend gedrag naar andere Kamerbewoners binnen alle gelederen van de Tweede Kamer voorkomen, maken vooral leidinggevenden en Kamerleden zich hier schuldig aan.

    shutterstock_289513547 tweede kamer.jpg
  2. Regeringscommissaris: verdere professionalisering meldpunt Mores is nodig

    De recente ontwikkelingen rond Mores – het meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag in de cultuur- , creatieve en mediasector – in combinatie met de groei in meldingen vraagt om een nieuwe organisatiestructuur en verdere professionalisering van het meldpunt. Dat schrijft Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld Mariëtte Hamer in een advies aan staatssecretaris Uslu voor Cultuur en Media. Hamer erkent dat de zorgen uit de sector over belangenverstrengeling ervoor kunnen zorgen dat mensen zich niet melden. Om dit te voorkomen raadt zij aan een nieuw bestuur te formeren met mensen die niet uit de cultuur-, creatieve en en mediasector komen, maar die deskundig zijn op het gebied van bestuur en organisatie, en verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag.

    Mores Media en cultuur klein.png
  3. Burgemeesters en wethouders positief over risicoanalyse integriteit

    Nederlandse gemeenten geven op zeer uiteenlopende wijzen invulling aan de ‘risicoanalyse integriteit’, een middel dat zij kunnen inzetten voorafgaand aan de benoeming van wethouders. Ondanks de verschillen in uitvoering zijn burgemeesters en wethouders overwegend positief over de effectiviteit ervan in het identificeren van risico's en het bevorderen van integriteitsbewustzijn bij wethouders. Dit blijkt uit onderzoek dat I&O Research in samenwerking met DSP-Groep uitvoerde voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

    Integriteit.png
  4. Voor veilige en integere sport is versterking van tuchtrecht noodzakelijk

    Veiligheid in de sport staat steeds meer in de aandacht. Zaken rond machtsmisbruik en (seksuele) intimidatie hebben grote impact op betrokkenen, en krijgen veel (media)aandacht. Daarnaast heeft de sport te maken met integriteitsproblemen rond doping, matchfixing en criminele inmenging. Het blijkt moeilijk om misstanden effectief aan te pakken: er zijn veel partijen en belangen betrokken, die elk hun rol moeten pakken binnen hun deel van het stelsel. In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is er daarom onderzoek gedaan naar de governance en het tuchtrecht van veiligheid en integriteit in de sport. Dat is uitgevoerd door Andersson Elffers Felix (AEF), Mulier Instituut, Kennedy Van der Laan en de Universiteit Utrecht. Belangrijkste conclusie? De problematiek groeit de sport boven het hoofd. Versterking van de governance en een herziening van het tuchtrecht is dus noodzakelijk. Op woensdag 5 april spreekt de Tweede Kamer over dit onderwerp. Dat meldt de Universiteit Utrecht. 

    Turnen.jpg
  5. Jurrian van Dongen wint Willem Wilminkprijs met lied over misbruik

    Jurrian van Dongen heeft dit jaar de Willem Wilminkprijs gewonnen met het kinderlied Een soort van. Het is een lied met een heftig thema: misbruik. De makers hopen hiermee een gesprek los te krijgen bij kinderen, vertelt Van Dongen bij De Ochtend.

    Tiener misbruikt.png
  6. Onderzoek misstanden The Voice: niet tijdig en voldoende ingegrepen na meldingen

    Productiemaatschappij ITV heeft excuses aangeboden naar aanleiding van het gepubliceerde onderzoek naar de misstanden bij het tv-programma The Voice. Uit het onderzoek van advocatenkantoor Van Doorne blijkt dat er onvoldoende waarborgen waren om ongewenst gedrag tegen te gaan. En na meldingen werd er niet tijdig en voldoende ingegrepen. Ook was er sprake van machtsongelijkheid, waardoor misstanden makkelijker konden plaatsvinden.

    Voice studio.png
  7. Jaarverslag Huis voor Klokkenluiders: meeste meldingen van misstanden gaan over sociale onveiligheid

    De meest voorkomende misstandvermoedens waar het Huis voor Klokkenluiders werknemers in 2022 bij adviseerde, gingen over sociale onveiligheid op de werkvloer, waaronder angstcultuur en grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit het jaarverslag 2022 van het Huis voor Klokkenluiders. Fraudemeldingen en belangenverstrengeling zijn de daaropvolgende veel voorkomende meldingen.

    Jaarverslag HvK.jpg
  8. Sinds MeToo is de intimiteitscoördinator niet meer weg te denken van de filmset

    De MeToo-beweging heeft een hoop teweeggebracht, zeker in de filmindustrie. Zo kwamen er personen op filmsets die de intieme scènes begeleiden. Is er 5,5 jaar later nog steeds behoefte aan deze zogeheten intimiteitscoördinatoren en hoe staat het er nu voor met de veiligheid op filmsets?

    Filmstudio.png
  9. Bestuur meldpunt Mores treedt af

    Het bestuur van meldpunt Mores, voor grensoverschrijdend gedrag in de cultuursector, treedt af. Dat is besloten omdat het bestuur ‘zelf onderwerp van gesprek is geworden en daardoor ook het imago van het meldpunt wordt aangetast’, zo liet voorzitter Amber de Vente woensdag in een verklaring weten.

    Mores.jpg
  10. Nederlanders: hardere aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag nodig

    De actualiteiten laten keer op keer zien dat een grondige aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld heel hard nodig is. Daarom komen vandaag 250 vertegenwoordigers van organisaties, ervaringsdeskundigen en overheden bij elkaar om te spreken over de stand van zaken en volgende stappen. Tijdens de conferentie geven verantwoordelijk ministers Dijkgraaf (OCW) en Van Gennip (SZW) een inkijkje in de uitkomsten van een groot publieksonderzoek dat is uitgevoerd door I&O research. Zij vroegen 2.700 Nederlanders naar hun ideeën en meningen rond de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

    Mensen.png
  11. Chirurgen in actie om ongewenst gedrag: vrouwonvriendelijke apps opgeschoond

    Op veel werkvloeren is grensoverschrijdend en ongewenst gedrag inmiddels onderwerp van gesprek. Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht gaat een einde maken aan ongewenste situaties op de werkvloer. Volgens het ziekenhuisbestuur moet er een grens getrokken worden. En: chirurgen in het ziekenhuis nemen het voortouw.

    Chirurg.png
  12. Grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport

    En weer kwam er het afgelopen weekend een zaak naar buiten over grensoverschrijdend gedrag. Dit keer bij NOS Sport. De Volkskrant sprak de afgelopen maanden met 32 werknemers en oud-medewerkers van NOS Sport en publiceerde afgelopen vrijdag een artikel dat het beeld van een onveilig werkklimaat en grensoverschrijdend gedrag op de ‘sportvloer’ bevestigt.

    NOS Sport shutterstock_2197439745.jpg