Zoek

Nieuws

Meer van het laatste nieuws

  1. Lhbtiqa+ monitor 2024

    In deze monitor wordt de leefsituatie van lhbtiqa+ personen in Nederland beschreven en vergeleken met die van niet-lhbtiqa+ personen. Ook wordt er gekeken naar opvattingen over lhbtiqa+ personen onder de Nederlandse bevolking. De monitor bouwt voort op eerdere edities die het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in voorgaande jaren uitvoerde en die gericht waren op de leefsituatie van en opvattingen over lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (lhbt) personen.

    Regenboogvlag.jpg
  2. Hoe kun je racisme bespreekbaar maken?

    Voor veel mensen is het een lastig thema om over te praten: racisme. Hoe kun je het toch bespreekbaar maken en op zo’n manier dat het effectief bijdraagt aan vermindering van racisme? Movisie evalueerde een leergang voor docenten over dit onderwerp van onderwijsorganisatie Fawaka en hieruit kwamen verschillende inzichten naar voren. De vijf belangrijkste zetten ze hier op een rij. Deze inzichten zijn bruikbaar voor iedereen die racisme bespreekbaar wil maken, bijvoorbeeld in de eigen organisatie.

    Racisme bespreekbaar maken.png
  3. Nog altijd stress door ruzie op werkvloer: 'Maatschappij is wel aan het veranderen'

    Veel Nederlanders ervaren stress op de werkvloer. Conflicten, ongewenst gedrag en emotionele belasting zijn de grootste boosdoeners. Wat doen werkgevers om die stress te voorkomen of weg te nemen?

    Intimidatie_oline pesten.png
  4. Ambtenaren sturen brandbrief over racisme

    Een groep van een vijftigtal rijksambtenaren met een migratieachtergrond vraagt minister Judith Uitermark (Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties, NSC) dringend 'structurele maatregelen' te treffen tegen 'institutioneel racisme, discriminatie en etnisch profileren binnen de rijksoverheid'. Dit meldt NRC.

    Racisme op kantoor.png
  5. OPROEP voor leden commissie DENKTANK SKV

    Inmiddels is het bijna een jaar geleden dat het landelijk examen vertrouwenspersoon door de SKV (Stichting Kenniscentrum Vertrouwenspersonen) is geïntroduceerd. Dit is goed verlopen en we zijn nu volop bezig met het doorontwikkelen hiervan. Omdat we het essentieel vinden dat we blijven aansluiten bij de praktijk willen we een denktank oprichten, die meedenkt over het herzien van de huidige examenvragen, het ontwikkelen van nieuwe examenvragen en casussen voor de assessments.

    Denktank alleen beeld.png
  6. No-show-beleid LVV-events

    Het kan iedereen wel eens overkomen. Je hebt je enthousiast aangemeld voor een bijeenkomst van de LVV, maar er komt iets tussen waardoor je toch niet aanwezig kunt zijn. De LVV hanteert, net als veel andere beroepsverenigingen, een zogeheten ‘no-show-beleid’ in zulke gevallen. Wij merken regelmatig dat leden hierover de discussie aangaan met medewerkers. Soms op een correcte en soms op een niet plezierige wijze. Daarom leggen wij ons beleid nogmaals uit.

    No-show beleid.png
  7. Nieuw! Abonnement SKV

    Op de website van de SKV wordt nu de mogelijkheid geboden een abonnement te nemen op de informatie die belangrijk is voor de vertrouwenspersoon. De LVV-leden worden natuurlijk door de LVV op te hoogte gehouden, maar bij de SKV komen veel vragen binnen van personen bij organisaties die geen lid zijn, maar wel een informatiebehoefte hebben. Daarom is het abonnement SKV geïntroduceerd.

    Logo SKV tbv nieuws.jpg
  8. Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer: aanpak en ervaringen

    Het Isala ziekenhuis in Zwolle werkt actief aan sociale veiligheid op de werkvloer. Het doel is om ongewenst gedrag te verminderen en het makkelijker maken om erover te praten. Marita van Polen en Ada Heideveld, beiden werkzaam bij Isala, vertellen over hun aanpak en ervaringen.

    Grensoverschrijdend gedrag werkvloer zh.png
  9. Huis voor Klokkenluiders breidt psychosociale ondersteuning voor klokkenluiders uit

    Het Huis voor Klokkenluiders is gestart met een pilot voor uitbreiding van psychosociale ondersteuning voor klokkenluiders. Het aankaarten van een misstand op de werkvloer kan een emotionele impact hebben en op den duur voor psychische problemen zorgen, zoals stress, angst en somberheid. Via een verwijzing van het Huis voor Klokkenluiders (het Huis) kunnen melders van maatschappelijke misstanden al binnen vijf werkdagen terecht bij een psycholoog van Psyned. De pilot kent een beperkt aantal plekken en is alleen bedoeld voor klokkenluiders die al een advies- of onderzoekstraject bij het Huis hebben lopen.

    psychosociale ondersteuning.png
  10. Eerste LVV on Tour in Emmen succes

    De LVV bestaat 25 jaar! Zoals aangekondigd op het jubileumcongres verrassen wij u als LVV-lid iedere maand met iets extra's. Voor oktober en november is dit de LVV on Tour! Deze tour brengt ons naar verschillende locaties in het land, te beginnen in het prachtige Emmen. Naast boeiende sprekers is er ruimte om in gesprek te gaan met het LVV-bestuur. Op dinsdagavond 8 oktober hebben we, mede dankzij Bert Lam, een mooie eerste LVV on Tour beleefd, vol inspiratie en goede gesprekken.

    LVV on Tour Bert Lam - 8 okt '24
  11. Een veilige werkomgeving: 3 tips van een vertrouwenspersoon

    'We zijn geen kleuterschool; iedereen weet toch wel hoe hij zich moet gedragen.’ Dit hoort Gerda Arends, vertrouwenspersoon en waarnemend voorzitter van de LVV, regelmatig in gesprekken met organisaties. Toch kent zij ook de harde realiteit. Zo’n 70% van de meldingen die ze ontvangt gaat over pesten en intimidatie op de werkvloer. Wat kunnen werkgevers hiertegen doen? Gerda legt in een interview aan het UWV uit hoe je een onveilige werkomgeving herkent en hoe je een veilige werkcultuur creëert.

    Veilige werkomgeving.png
  12. Poster over de rol van de vertrouwenspersoon

    Eerder deze maand hebben wij in het kader van het 25-jarig jubileum van de LVV onze leden verrast met een aantrekkelijk geïllustreerde poster over de rol van de vertrouwenspersoon.

    02 LVV Poster september.jpg